Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka
2 szt -
marchew
2 szt -
ziemniaki
2 szt -
ogórki kwaszone
250 g -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
3 kulki -
pietruszka
1 szt -
por
2 liście -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zupa ogórkowa dla zabieganych
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy ze dwa razy. Pietruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, pora myjemy.
Do zagotowanego mięsa dodajemy pora, pietruszkę i marchew. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem, do miękkości pietruszki.
Wrzucamy ziemniaki. Gotujemy 10 minut.
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, nie odlewając soku. Jak ziemniaki z zupy są miękkie- dorzucamy ogórki i trzymamy na ogniu do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę można zmiksować, uzyskamy wtedy pyszny krem.![]()
Komentarze (8)