Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wieprzowe 4-5 szt
ogórki kiszone 4-5 szt
ziemniaki 8-9 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
por 1-2 listki
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
śmietana 4-5 łyżek
mąka 1-2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
majeranek wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

1
Kości wymoczyć w zimnej wodzie. następnie wodę odlać, kosci umyc i zalać wodą. Zagotować dodając ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę gotować.
Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
2
Warzywa obrać i dodać do wywaru. Marchewkę pokroić w kostkę lub w słupki. Jeśli ktoś lubi pozostałe warzywa również można pokroic ja wolę dodać w całości.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
3
Ziemniaki obrac, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
4
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki, razem z sokiem. Można też dodać troche wody z ogórków.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
5
Mąkę rozprowadzic smietana dodać troche soku z ogórków i wlać do zupy. Doprawic majerankiem i pieprzem, ewentualnie solą. Jeśli na kościach jest jakieś mięso obrać je i kawałki dodać do zupy.
Krok 5 - Zupa ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.05.2016 11:40
bardzo lubie
Marta1986 26.10.2015 17:08
smaczna zupa
Joannasz3190 26.10.2015 17:06
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak