Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wieprzowe

    4-5 szt
  • ogórki kiszone

    4-5 szt
  • ziemniaki

    8-9 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • por

    1-2 listki
  • seler

    1/4 szt
  • cebula

    1 szt
  • śmietana

    4-5 łyżek
  • mąka

    1-2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • majeranek

    wg uznania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
Kości wymoczyć w zimnej wodzie. następnie wodę odlać, kosci umyc i zalać wodą. Zagotować dodając ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę gotować.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
Warzywa obrać i dodać do wywaru. Marchewkę pokroić w kostkę lub w słupki. Jeśli ktoś lubi pozostałe warzywa również można pokroic ja wolę dodać w całości.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
Ziemniaki obrac, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki, razem z sokiem. Można też dodać troche wody z ogórków.
Krok 5 - Zupa ogórkowa foto
Mąkę rozprowadzic smietana dodać troche soku z ogórków i wlać do zupy. Doprawic majerankiem i pieprzem, ewentualnie solą. Jeśli na kościach jest jakieś mięso obrać je i kawałki dodać do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.05.2016 11:40
bardzo lubie
Marta1986 26.10.2015 17:08
smaczna zupa
Joannasz3190 26.10.2015 17:06
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat