Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Neapolitańska

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zupa rosół

skrzydełka kurczaka 3 szt
woda zimna 3 l
włoszczyzna
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Końcowe dodatki do rosołu

śmietana 30% 100 ml
ser żółty 150 g

Makaron rurki

makaron rurki 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Neapolitańska

Trzy ćwiartki z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając 20-30 minut. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę białej cebuli kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liść laurowy 2-3 sztuki, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Gotujemy około 1h. Na koniec dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Mieszamy aż stopi się ser.

Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy czarnym pieprzem.

Opcjonalnie dekorujemy świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak