Zupa na żeberkach z zacierkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    30 dag
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • marchewka

    1 szt ( średnia)
  • pietruszka

    1/2 szt
  • por

    1/2 szt
  • ziemniaki

    20 dag
  • woda

    1,5 l
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • natka pietruszki

Zacierki

  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
Por pokroić w pół krążki. Z mąki i jajka zagnieść bardzo twarde ciasto.
Krok 3 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
Zetrzeć na tarce jarzynowej.
Krok 4 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować.
Krok 5 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
Po upływie pół godziny do mięsa wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, gotować do miękkości.
Krok 6 - Zupa na żeberkach z zacierkami  foto
10 minut przez końcem gotowania wsypać pokrojony por. Miękkie mięso wyjąć z zupy, usunąć kości, pokroić i połączyć z zupą. Wysypać zacierki, zagotować, doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
RenataZ-et
Zupa warzywna z zacierkami na wywarze z żeberek jest bardzo smaczna i sycąca. Taką zupę polecam jesienią lub zimą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 11.12.2016 16:48
Wspaniała zupa
gosia561 12.02.2015 12:39
pyszna zupka
Ewelina1991 12.02.2015 08:56
apetyczna zupka
olkaaa 12.02.2015 07:40
Brzmi ciekawie.
Maridka19 12.02.2015 07:40
O takiej zupy jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo smacznie :)
Megg 12.02.2015 04:52
smaczna taka zupka
wwwiolka 11.02.2015 23:11
Bardzo takie lubię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat