Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa na końcówkach szparagów

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 5 szklanek
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 duża sztuka
seler korzeniowy 50 g
soczewica czerwona 1/2 szklanki
smalec 50 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
natka pietruszki wg uznania
śmietana kremówka 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa na końcówkach szparagów

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 40 dkg zdrewniałych końcówek zielonych szparagów.
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich liść laurowy i ziele angielskie,zagotować.
Krok 1 - Zupa na końcówkach szparagów foto
2
Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie odcedzić.
Krok 2 - Zupa na końcówkach szparagów foto
3
Końcówki szparagów zmiksować blenderem.
Krok 3 - Zupa na końcówkach szparagów foto
4
Następnie przetrzeć je przez sito, włókna wyrzucić.
Krok 4 - Zupa na końcówkach szparagów foto
5
Szparagową pulpę dodać do wywaru, wymieszać.
Krok 5 - Zupa na końcówkach szparagów foto
6
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 6 - Zupa na końcówkach szparagów foto
7
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 7 - Zupa na końcówkach szparagów foto
8
W garnku rozgrzać smalec.
Krok 8 - Zupa na końcówkach szparagów foto
9
Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 9 - Zupa na końcówkach szparagów foto
10
Dodać do tego marchewkę i seler. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 10 - Zupa na końcówkach szparagów foto
11
Do warzyw dodać soczewicę, wymieszać.
Krok 11 - Zupa na końcówkach szparagów foto
12
Wlać wywar szparagowy, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować.
Krok 12 - Zupa na końcówkach szparagów foto
13
Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy w talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 13 - Zupa na końcówkach szparagów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula799 04.06.2014 20:51
też robię zupkę z końcówek szparagów, tak krótki mamy na nie sezon że nic nie może się zmarnować :)
Ankha 16.05.2014 08:39
Dobry sposób na wykorzystanie resztek
IwonaDD 15.05.2014 16:37
super pomysł
Adamorek 15.05.2014 14:53
dobry pomysł na ich wykorzystanie
Edith85 15.05.2014 14:18
piękny kolor zupki
norweska20 15.05.2014 10:54
jeszcze nie próbowałam ugotować zupy na szparagach-ale widząc tą zupkę muszę koniecznie to zrobić
Róża1 15.05.2014 10:31
moja ulubiona :-) , właśnie wczoraj kupiłam szparagi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak