Zupa mus groszkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek konserwowy

    2 puszki
  • marchewka

    3 sztuki
  • ziemniak

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietanka 22%

    1/2 opakowania
  • zioła prowansalkie Prymat

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku, gdy się zeszkli dodajemy marchewke pokrojoną w kostkę oraz masło. W tym samym czasie gotujemy 2 litry wody i następnie ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gdy marchewka troszkę zmięknie dodajemy zawartość patelni do wody, gotujemy 20 minut , następnie wrzucamy do garnka groszek. Gotujemy 5 minut, wyciskamy resztę czosnku i miksujemy zupę na mus.

Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Ja zawsze stosuje ich sporo, Oprócz przypraw podanych wyżej, należy oczywiście zupkę dosolić. Według mnie to przyprawy często czynią najprostsze danie prawdziwie królewską potrawą.

Mus serwuje z grzankami czosnkowymi :) Przepis na nie postaram się oddać w osobnym przepisie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcin Vw1 10.12.2011 19:00
smaczna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat