Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
groszek konserwowy
2 puszki -
marchewka
3 sztuki -
ziemniak
2 sztuki -
masło
1 łyżka -
cebula biała
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
śmietanka 22%
1/2 opakowania -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Gdy marchewka troszkę zmięknie dodajemy zawartość patelni do wody, gotujemy 20 minut , następnie wrzucamy do garnka groszek. Gotujemy 5 minut, wyciskamy resztę czosnku i miksujemy zupę na mus.
Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Ja zawsze stosuje ich sporo, Oprócz przypraw podanych wyżej, należy oczywiście zupkę dosolić. Według mnie to przyprawy często czynią najprostsze danie prawdziwie królewską potrawą.
Mus serwuje z grzankami czosnkowymi :) Przepis na nie postaram się oddać w osobnym przepisie.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się