Zupa mleczno-dyniowa

Zupa mleczno-dyniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kluski

  • ziemniaki ugotowane

    20 dkg
  • mąka ziemniaczana

    3-4 łyżki

Na zupę

  • dynia

    30-40 dkg
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • woda

    0,5 litr
  • sól do smaku

    do smaku
  • cukier kryształ

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną dynię zalać wodą i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito, posolić nieco, dodać mleko i zagotować. W międzyczasie zagnieść masę na kluski (podobną jak na kluski śląskie) i formować np kulki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać do garnka z wrzącym mlekiem z dynią. Gotować kilka minut. Dosłodzić do smaku.
Gotowe.
Do zupy mleczno-dyniowej bardzo smaczne, nieco bardziej pracochłonne są kluski typu pyzy, tyle, że małe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat