Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mleczna

5.0
(177)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 mililitrów
jaja 2 sztuki
woda 2 łyżki
mąka 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczna

Mleko przelej do garnka.

Z 2 jajek, 2 łyżek wody, szczypty soli i 4 łyżek mąki za pomocą łyżki zarób gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Ilość mąki zależy od wielkości jajek.

Mleko zagotuj.

Na gotujące się mleko wkładaj małe kluseczki z ciasta (maczając łyżkę w mleku, aby ciasto nie kleiło się do łyżki).  Zupę gotuj, aż kładzione kluseczki będą miękkie.

Przed podaniem zupę polecam posłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Qbaja 2 tygodnie temu
U mnie w domu, kluseczki gotowało się w wodzie, a mleka nie zagotowywalo sie. Do tego krychane ziemniaki. Baja.
natalia.doradca 06.03.2014 16:28
Pychotka :)lubię... :)
patryska76 16.02.2014 16:43
A to właśnie moja ulubiona zupa z dzieciństwa, idealna na śniadanie ;-)
ZEWA 16.02.2014 10:45
największa zmora mojego dzieciństwa, brat mnie zawsze ratował i zjadał moją porcję :)
Czyki 16.02.2014 08:45
Mój smak z dzieciństwa:):)
Milka100 15.02.2014 22:22
pyszne te Twoje kluseczki na mleku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak