Zupa migdałowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

    1 szklanka
  • mleko

    6 szklanek
  • cukier

    do smaku
  • ryż

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Migdały mielimy na drobno. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy zmielone migdały i gotujemy 15 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy i przykrywamy by nie powstał kożuch. Tuż przed podaniem dosypujemy cukier w takiej ilosci jak lubimy i mieszamy do rozpuszczenia sie całkowitego. Ryż gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i nakładamy na talerz odpowiednią porcje. Następnie zalewamy zupą i podajemy na ciepło. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 09.10.2012 21:31
pyszna zupa
ilka_86 13.02.2012 09:51
pomysłowa
Tahitha 30.01.2011 14:14
nie jadłam nigdy takiej zupy. Chyba pora spróbować :)
IlonaAlbertos 05.07.2010 09:22
Fajny przepis na szybką zupę na słodko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat