Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • bulion wołowy

    1 l (około)
  • fasola czerwona z puszki

    1
  • fasola biała z puszki

    1
  • kukurydza w puszce

    1
  • Pomidory krojone z puszki

    1
  • cebula czerwona

    2
  • papryka czerwona

    1
  • papryka żółta

    1
  • papryczka chili

    1
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ser żółty

    2 łyżki
  • nachos

    1 garść
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.
Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.09.2017 17:29
Musi być pyszna. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat