Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchwiowo - dyniowa z kalafiorem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. miąższu dyni, pokrojonego w drobną kosteczkę 1
szkl. surowej marchewki, pokrojonej w drobną kosteczkę 1
nieduży ziemniak, pokrojony w drobną kosteczkę 1
łyżka masła 1
szkl. wody lub wywaru jarzynowego 3
łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1-2
łyżka soku z cytryny 1
sól, cukier do smaku:
listki natki pietruszki do ozdoby:
kalafior 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchwiowo - dyniowa z kalafiorem

Marchewkę i ziemniaka zalać 2 szkl. wody lub wywaru jarzynowego, dodać masło, troszkę soli i cukru, po ok. 1/3 łyżeczki, dusić 3 min., dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie całość zmiksować, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać płynu, ale ma być zawiesista i kremowa. Podgrzewamy ją ponownie, doprawiamy łyżeczką gałki muszkatołowej i ew. solą, jeśli trzeba. Różyczki kalafiora blanszujemy we wrzątku 2-3 min. - mają pozostać chrupiące. Na talerze nalewamy zupę, dodajemy kalafiora i oprószamy całość gałką oraz listkami natki. Ja dodaję dużo gałki muszkatołowej i musi być świeżo starta - taka ma cudowny, świeży aromat idealnie współgrający z dynią i marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 31.05.2011 22:12
ciekawe jak smakuje
Koper 01.05.2011 10:05
z niecierpliwością czekam na sezon dyniowy :)
angelika14 30.03.2011 09:09
pewnie smaczna
ewasylwia 16.02.2011 10:44
pięknie wygląda
irenka 27.01.2011 13:24
pewnie smaczna,ładnie wygląda
Ewa104 12.11.2010 22:35
Cudna!
Joanna108
Joanna108 12.11.2010 08:16
Ślicznie udekorowana - prawie jak torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak