Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchewkowa z imbirem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 2 litry
marchew 800 gram (po obraniu)
cebula 2 sztuki
masło 100 gram
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
imbir 35 gram
śmietana 18 proc do smaku
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchewkowa z imbirem

Wywar warzywny robimy z tego co lubimy, jeśli mamy jakiś swój sprawdzony sposób. Ja po prostu gotuję włoszczyznę prze około 30 minut. Jak akurat mam to dodaję też kilkanaście listków bazylii. A jeśli jest wiosna i jest młoda włoszczyzna to gotuję ją razem ze wszelkimi natkami, liśćmi i wszystkim co jest. Potem tylko te natki/łodygi wyjmuję, a resztę zostawiam.

Cebulę kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy do środka pokrojoną cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez kilka/kilkanaście minut, aż zmięknie. Następnie przerzucamy to do wywaru warzywnego, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, stary imbir i skórkę z pomarańczy. I troszkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 30 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem.
Podajemy z kleksem śmietany i posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.08.2014 12:26
ciekawy smak zupki
monika141 05.08.2014 15:24
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak