Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe 500 g,
woda zimna 2 litry,
marchew 1 szt,
seler 1/4 szt,
pietruszka 1 szt
masło klarowane 3 łyżki,
kasza jęczmienna 1 szkl,
ziele angielskie 3 - 4 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki kilka gałązek,
koper świeży kilka gałązek,

dodatkowo;

ziemniaki młode 2 kg. ugotowane,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

Żołądki dokładnie wymyć i oczyścić.

Włożyć do garnka,zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem około 1 godziny, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz soli.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko podsmażyć na maśle.

Ugotowane żołądki wyjąc z garnka wystudzić i pokroić w mniejsze kawałki, a do wywaru dodać podsmażone warzywa.

Zagotować.

Wsypać kaszę wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, dodając pokrojone żołądki oraz doprawiając do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.

Młode małe ziemniaki obrać ze skórki , ugotować w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, nałożyć na talerze i zalać krupnikiem.

Posypać poszatkowanym koperkiem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.07.2017 10:10
Dziękuję Justynko;)
gusia1000 12.07.2017 23:20
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak