Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe
500 g,
woda zimna
2 litry,
marchew
1 szt,
seler
1/4 szt,
pietruszka
1 szt
masło klarowane
3 łyżki,
kasza jęczmienna
1 szkl,
ziele angielskie
3 - 4 ziarenka,
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt,
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku,
natka pietruszki
kilka gałązek,
koper świeży
kilka gałązek,

dodatkowo;

ziemniaki młode
2 kg. ugotowane,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krupnik na żołądkach z kurczaka

Żołądki dokładnie wymyć i oczyścić.

Włożyć do garnka,zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem około 1 godziny, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz soli.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko podsmażyć na maśle.

Ugotowane żołądki wyjąc z garnka wystudzić i pokroić w mniejsze kawałki, a do wywaru dodać podsmażone warzywa.

Zagotować.

Wsypać kaszę wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, dodając pokrojone żołądki oraz doprawiając do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.

Młode małe ziemniaki obrać ze skórki , ugotować w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, nałożyć na talerze i zalać krupnikiem.

Posypać poszatkowanym koperkiem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.07.2017 10:10
Dziękuję Justynko;)
gusia1000 12.07.2017 23:20
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak