Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krewetkowa tajska

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Krewetki w pancerzykach 250 g
mleczko kokosowe 1 puszka
sos sojowy do smaku
Liście limonki Kafir 2-3 szt.
marchewka 1 duża
por 1 mały
Kolendra suszona - listki
szczypiorek
przyprawa do potraw
boczniaki 150 g
chili czerwone 1 szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
limonka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krewetkowa tajska

Krewetki umyć i włożyć do garnka.
Wlać litr wody, dodać liście limonki Kafir, suszoną trawę sytrynową, suszone liście kolendry.
Gotować 30-40 minut, a następnie odcedzić.
Do wywaru dodać pokrojoną marchewkę, por i grzyby.
Doprawić jarzynką, drobno pokrojoną papryczką chili, imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.
Gotować 10 minut, wlać mleczko kokosowe i dogotować do miękkości warzyw i grzybów.
Pod koniec gotowania dodać krewetki z wywaru (obrane z pancerzyków) - doprawić do smaku, dodać otartą skórkę i sok z całej limonki - posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 18.04.2013 17:14
fajna zupka
Habibi 20.03.2012 13:36
Zapomniałąm dopisać, że ja tym razem podałam tę zupę z makaronem z ryżu i tapioki, ale równie dobrze można podać z ryżem lub innym makaronem.
Habibi 14.03.2012 23:31
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Justyna Jussstiii 13.03.2012 13:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak