Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krewetkowa po polsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
krewetki mrożone 23 dag
por 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
kukurydza 1/2 puszki
serek topiony 50 g
masło klarowane 1 łyżka
bulion warzywny 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek
oregano do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Porada

Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krewetkowa po polsku

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. Krewetki rozmrozić.
Krok 1 - Zupa krewetkowa po polsku foto
2
W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.
Krok 2 - Zupa krewetkowa po polsku foto
3
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie,
Krok 3 - Zupa krewetkowa po polsku foto
4
wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka.

Zupa jest gotowa.
Smacznego!
Krok 4 - Zupa krewetkowa po polsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 27.04.2017 09:32
Ekstra przepis
Madzai 27.04.2017 08:46
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 26.04.2017 23:50
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak