Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA “KREWETKOWA”

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skorupki z krewetek z 200g
imbir świeży 2-3 cm
ząbki czosnku 2
cebula
woda 500 ml
mleczko kokosowe 100 ml
sos rybny 2 łyżki
masło 30 g
natka pietruszki mały pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA “KREWETKOWA”

W garnku, na maśle przesmażamy posiekany czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili (bez nasionek).Dodajemy skorupki z krewetek i podsmażamy jeszcze kilka minut, żeby uwolnić smak.
Zalewamy całość wodą, zagotowujemy i zmniejszając ogień gotujemy przez około jedną godzinę (im dłużej i na mniejszym ogniu, tym wywar jest bardziej aromatyczny) na wpół przykryte pokrywką. Po godzinie odparuje mniej więcej połowa płynu i będziemy mieli aromatyczny wywar.
Dodajemy 100 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu rybnego (jeśli nie mamy takiego, po prostu doprawiamy solą – zupa będzie po prostu mniej aromatyczna) i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe – możemy serwować i jeść.
Zostanę może wyklnięty przez kucharzy, że nie zalecam odcedzania zupy ze skorupek, ale według mnie całość wygląda obłędnie i w zamian za ten widok można się trochę pomęczyć na talerzu. Poza tym, kawałki imbiru, chili czy czosnku na łyżce – po prostu pychotka. Oczywiście, jeśli chcecie możecie to zrobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 21.07.2013 20:22
wyśmienita zupka ;)
treonina 18.07.2013 23:50
dzięki za ten przepis! super
marta1221 18.07.2013 21:01
cudowna taka zupka musi być pyszna nie może być inaczej
paulina2157 18.07.2013 20:47
wygląda rewelacyjnie
magdziorka6 18.07.2013 20:34
ciekawa propozycja
wiola333 18.07.2013 20:32
pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak