Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kremowa z ziemniaków i rzodkiewek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3-4 szt
cebula biała 2 szt
rzodkiewka 1 peczek
sól do smaku
pieprz
masło lub margaryna 2-3 łyzki
śmietana 100-120 g
bulion 1 l
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kremowa z ziemniaków i rzodkiewek

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć razem z listkami. Szczególnie dobrze wypłukać liście aby nie było piasku i lekko wysuszyć. Każdą rzodkiewkę pokroić na sześć lub osiem części a listki z łodyżkami drobno posiekać. Ugotować bulion. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła lub margaryny , wrzucić ziemniaki i cebulę i mieszając smażyć je przez ok. 6 minut. Po tym czasie ziemniaki i cebulkę przełożyć do garnka z bulionem i gotować przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dorzucić listki rzodkiewki i dalej gotować. Po ugotowaniu garnek zdjąć z ognia odlać część wywaru . Pozostałe ziemniaki , cebule i zieleninę zmiksować, następnie uzupełnić uprzednio odlanym wywarem , dodać pieprz, sól , szczyptę gałki muszkatołowej i śmietanę. Wymieszać.
Na patelni stopić pozostały tłuszcz, wrzucić przygotowane pokrojone rzodkiewki , smażyć minimum 15 minut i dodać do zupy. Można też jeszcze uzupełnić kilkoma rzodkiewkami świeżymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 29.05.2014 20:29
smakowita zupka
magduś83 29.05.2014 09:49
interesująca propozycja na wykorzystanie rzodkiewek :)
gusia1000 29.04.2014 19:44
Dobra zupa.
Niebieska 14.04.2014 17:37
bardzo ciekawa propozycja
fotoviderek 14.04.2014 13:26
Apetyczna zupka :)
w mojej kuchni 14.04.2014 11:32
ciekawy pomysł na rzodkiewki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak