Zupa kremowa dyniowo-pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    700 g
  • serduszka drobiowe

    300 g
  • marchewka

    1 duża
  • seler naciowy

    3-4 łodygi
  • por

    średni kawałek
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • dynia

    1 kg
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • pierz ziarnisty

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    5-7 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • śmietana 30%

    100 ml
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1/2 łyżki
  • papryka czerwona

    płaska łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka i serduszka umyć i zalać w garnku zimną wodą - dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, lubczyk i liście laurowe oraz oczyszczoną marchewkę, seler i por - ugotować ugotować esencjonalny rosół i odcedzić.
Do rosołu dodać miąższ dyni pokrojony w kostkę, rozdrobnioną marchewkę z wywaru, paprykę mieloną, kucharka oraz imbir - gotować na niewielkim płomieniu, pod przykryciem, aż dynia się niemal rozgotuje - dodać pastę pomidorową, dokładnie wymieszać i zagotować.
Całość zmiksować z dodatkiem śmietany oraz cukru do smaku.

Podawać z makaronem oraz dowolną zieleninką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 10.08.2013 21:17
smaczna zupka
eagle 23.11.2012 23:51
no to wiem już jak spożytkować nadmiar dyni :)
Iwka 19.11.2012 21:01
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat