Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami

Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    1 szt
  • ziemniaki

    800-900 g
  • marchew

    1-2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

  • por

  • koperek

    1 pęczek
  • śmietana 30%

    150 ml
  • sól do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt do podania
  • grzanki

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Do garnka wkładamy porcję rosołowa, dodajemy obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz porę - gotujemy wywar soląc go.
Krok 2 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy przecedzonym wywarem, dodajemy marchewkę oraz posiekany koper i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 3 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Zupę zabielamy śmietaną.
Krok 4 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Uzyskana zupę blendujemy na gęsty krem.
Krok 6 - Zupa krem ziemniaczano koperkowy z jajkiem i grzankami  foto
Uzyskany krem podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat