Zupa - krem ziemniaczano - cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • śmietana kremówka

    20 dag
  • bulion drobiowy

    1 l
  • sól

  • pieprz

  • masło do smażenia

    1 łyżka
  • groszek ptysiowy

  • ser żółty

    5 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy również w kostkę, szklimy na maśle. Ziemniaki i cebulę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 45 min, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną groszkiem ptysiowym i startym żółtym serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 15.12.2013 20:57
na pewno smaczna
Ania84 06.12.2013 20:49
Rozgrzewająca na chłodne dni
bogusia19 06.12.2013 13:50
pyszności, mniam
gosia561 06.12.2013 12:31
świetna zupka
sanielcia 06.12.2013 11:43
pyszna taka zupka
dada 06.12.2013 11:09
świetna zupa na jesienne chłody
dodi 06.12.2013 10:33
smaczna zupka
Megg 06.12.2013 10:33
bardzo apetyczna zupka
noninka77 06.12.2013 10:27
wygląda zachęcająco:)
smerfna_chatka 06.12.2013 10:06
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat