Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, serem gorgonzola i słodko-kwaśną gruszką Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pokrojonego szpinaku

    1 kg
  • śmietany 36%

    100 ml
  • sera gorgonzola

    100 g
  • masła

    1 łyżka
  • posiekanych orzechów włoskich

    2 łyżki
  • białego octu winnego

    2 łyżki
  • Kolendra cała Prymat

    5 ziaren
  • cukier

    1 łyżka
  • twardej, obranej i oczyszczone

    1/2 szt
  • rosół z kury Kucharek

    750 ml
  • drobno posiekanego czosnku

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Na patelni podgrzać cukier z octem winnym, dodać kolendrę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę, lekko skarmelizować i pozostawić do ostygnięcia. Na maśle podsmażyć czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem i orzechami. Dodać ser gorgonzola oraz śmietanę i gotować do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie rozrzedzić bulionem do wymaganej konsystencji i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ułożoną na wierzchu zimną gruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 26.12.2013 21:42
A zupa powinna być gęsta, pół płynna, czy płynna? Czy, to też zależy od naszych upodobań?
Christopher 09.12.2013 20:56
Dla mnie doskonała.
Rafał10 09.12.2013 18:32
BOSKIE! Z wielką przyjemnością wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat