Zupa -krem ze szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    300 gram
  • cebula

    1/2 szt
  • masło

    20-30 gram
  • bulion warzywny

    750 ml
  • sól do smaku

  • serek kremowy biały

    80-100 gram
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzeczka
  • oraz:

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi umyć ,obrać,usunąć twardą , pokroić na kawałki. Przygotowane szparagi gotować w bulionie warzywnym ok.10 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Połączyć z bulionem i szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się gęstego kremu.Można przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję. Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego z kolorowym pieprzem kremowego serka .Zupę podawać gorącą z dodatkiem grzanek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 11.05.2012 11:08
super
parysek10 10.05.2012 17:30
ładny ma kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat