Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa -krem ze szparagów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 300 gram
cebula 1/2 szt
masło 20-30 gram
bulion warzywny 750 ml
sól do smaku
serek kremowy biały 80-100 gram
mąka ziemniaczana 1 łyzeczka
oraz:
grzanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa -krem ze szparagów

Szparagi umyć ,obrać,usunąć twardą , pokroić na kawałki. Przygotowane szparagi gotować w bulionie warzywnym ok.10 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Połączyć z bulionem i szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się gęstego kremu.Można przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję. Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego z kolorowym pieprzem kremowego serka .Zupę podawać gorącą z dodatkiem grzanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 11.05.2012 11:08
super
parysek10 10.05.2012 17:30
ładny ma kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak