Zupa krem ze swieżych pomidorów z pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    1 kg
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło do smażenia

  • parmezan starty

    10 gr
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • oliwa

    5 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Z włosczyzny ugotować 600-700 ml wywaru wraz z odrobiną oleju (gdyż aromaty rozpuszczają się w tłuszczach);
2.Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3.Na maśle zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodać pomidory, doprawić solą,pieprzem,chili i dusić pod przykryciem około 15 minut.
4.Do pomidorów dodać wywar i gotować razem jeszcze 5 minut. Następnie zblędować wszystko.
5.W osobnym naczyniu zblędować pęczek bazyli z parmezanem i 3 łyżkami oleju z oliwek w pesto.
6.Nalać zupę krem na talerze. Na środek dodawać do każdej 1 łyżkę pesto.
Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 03.12.2013 16:31
wygląda wyśmienicie :)
Klausia 28.10.2013 21:59
świetna zupa, bardzo taką lubię :)
Wafelek2601 05.07.2013 00:29
Z chęcią się poczęstuję
caralajna 01.07.2013 22:13
moja ulubiona zupa, z parmezanem jeszcze nie próbowałam
Łucja 20.05.2013 22:56
uwielbiam takie zupki :)
IZABELA29 10.05.2013 11:21
super kolorek coś lekkiego pysnzie
KasiaK90 09.05.2013 13:09
przepyszna zupka
Magiczna:):):) 19.04.2013 10:00
Po tym jak wygląda to już ją uwielbiam:)a co do smaku napewno pyszna:)
ajres 11.03.2013 23:30
bardzo apetyczne
Anonimowy 10.03.2013 10:14
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat