Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z żółtej papryki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka żółta 6 szt
ziemniak 4 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
rozmaryn
bulion warzywny 1 l
oliwa 3 łyżki
chleb żytni

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z żółtej papryki

Kroki postępowania

1
1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze.
2. Do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy paprykę na 20 min, aby wydobyć z niej aromat.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę.
4. Cebulę siekamy.
Krok 1 - Zupa krem z żółtej papryki foto
2
5. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy ziemniaki i rozmaryn. Kilka minut podsmażamy.
6. Paprykę wyciągamy z piekarnika i dorzucamy do garnka wraz z rozmarynem i liściem laurowym i szczyptą imbiru.
7. Całość zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy i gotujemy ok 25-30 min, aż warzywa będą miękkie .
Krok 2 - Zupa krem z żółtej papryki foto
3
8. W tym czasie kromki z chleba żytniego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aby zrobić grzanki.
9. Z zupy wyjmujemy liść laurowy a całość blendujemy na krem.
10. Można delikatnie całość jeszcze doprawić i podawać z grzankami.
Krok 3 - Zupa krem z żółtej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 26.01.2014 01:00
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak