Zupa krem z ziemniaków z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    100 g
  • wywar mięsny

    1,5 l
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1/4 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa.
Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym
wywarem mięsnym.
Gotować do miękkości warzyw.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
gałką muszkatołową i chwilę pogotować.

Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę.
Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 15.03.2015 21:57
Pyszna zupka :)
wwwiolka 15.03.2015 20:56
Bardzo fajny przepis.
Róża1 15.03.2015 20:44
bardzo smaczna zupa !!!! moje smaki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat