Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
6 szt -
marchew
1 szt -
seler korzeniowy
1/2 szt -
pietruszka
1 szt -
cebula
2 szt -
boczek wędzony
100 g -
wywar mięsny
1,5 l -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta -
masło klarowane
1 łyżka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z ziemniaków z boczkiem
W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa.
Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym
wywarem mięsnym.
Gotować do miękkości warzyw.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
gałką muszkatołową i chwilę pogotować.
Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę.
Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się