Zupa krem z zielonych szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • rosół drobiowy

    700 ml
  • cebula

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad jej powierzchnię. Gotujemy około 5 minut.

2. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół.

3. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.

4. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle główki szparagów i posypujemy parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 21.06.2017 14:36
Super przepis
Ewa Wojtaszko 21.06.2017 12:41
uwielbiam ten kolor,smaczna zupka
ilka01 20.06.2017 20:00
pyszności .....:)
adelajda 20.06.2017 18:20
super kolorek ma zupka
Róża1 20.06.2017 11:02
królewska zupa !!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat