Zupa krem z zielonego groszku z serem pleśniowym

Zupa krem z zielonego groszku z serem pleśniowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna, efektownie wyglądająca zupa krem z zielonego groszku. Jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw, ale po sezonie możecie ją także zrobić z groszku mrożonego. Dodatek nasion granatu wzbogaca smak o cierpkie nuty i jest ciekawym akcentem kolorystycznym.

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • groszek świeży

    1/2 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 litra
  • ser pleśniowy

    200 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • pestki dyni

    1/2 szklanki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • nasiona granatu

    1/2 szklanki
  • oliwa miętowa

    do smaku

Do smaku:

  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • pieprz biały mielony

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę cebulę, ząbki czosnku w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki dyni.

W dużym garnku na maśle smażyć przez chwilę cebulę, czosnek, groszek. Dodać pokrojone ziemniaki, wlać rosół i ugotować do miękkości warzywa.

Kiedy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na jednolity krem dodając śmietanę i masło.

Krem doprawić do smaku, posypać serem pleśniowym, uprażonymi pestkami dyni.  Skropić oliwą miętową i udekorować owocami granatu.  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat