zupa krem z zielonego groszku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 l
  • groszek mrożony

    450 g
  • ziemniaki

    2
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • sól i pieprz

  • przyprawa w płynie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 Wodę nastawić do gotowania, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy trochę zmiękną dodać mrożony groszek i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2 Wywar z miękkimi warzywami zdjąć z ognia. Całość zblendować , dodając śmietanę ( zostawić łyżkę- dwie do dekoracji).
3 Zupę ponownie podgrzać, dodać przyprawy i zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem udekorować kleksem ze śmietany.
Jolcia_90
Aby danie było dietetyczne, można pominąć śmietanę lub ziemniaki ( wtedy krem będzie rzadszy). Zupę można też ugotować na rosole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 12.12.2016 11:40
dobry pomysł
mysza75 12.12.2016 11:35
pyszna zupka
Krystyna32 12.12.2016 09:12
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat