Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZUPA

  • seler korzeniowy

    300 g
  • ziemniaki

    3 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • bulion warzywny

    800 ml
  • sok z cytryny

  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • koper świeży

  • olej do smażenia

KOTLECIKI

  • filet z dorsza

    150 g
  • krewetki mrożone

    200 g
  • cebula biała

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • kajzerka

    1/2 szt
  • jajko

    1 szt
  • chrzan ze słoika

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Seler,ziemniaki,marchewkę oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę
obrać,pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Wrzucić warzywa,wlać bulion.
Zupę gotować aż do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę
zmiksować.Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem.Dodać posiekany koperek.

Suchą bułkę namoczyć w wodzie.Na maśle zeszklić cebulę.Czysty,osuszony
filet z dorsza pokroić w kostkę,dodać odciśniętą z wody bułkę,krewetki,wszystko zmiksować.Do masy dodać
cebulę,jajko,chrzan.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką
muszkatołową. Uformować 4 kotleciki i usmażyć na oleju.
Zupę wlać na talerz ,dodać kotleciki.Można ozdobić krewetkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IgraszkiLosu 06.07.2017 10:35
pyszne i ciekawe danie <3
stokrotka 04.07.2017 23:04
ciekawy przepis na zupę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat