Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z selera

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler korzeniowy 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
bulion warzywny 3 szklanki
miód 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z selera

Kroki postępowania

1
Cebulę, czosnek i pora kroimy w talarki i szklimy na maśle.
Selera i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
Miękkie warzywa lekko studzimy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - zupa krem z selera foto
2
Pokrojonego w kostkę upieczonego selera i pietruszkę oraz zeszklonego pora przekładamy do garnka zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut.
Krok 2 - zupa krem z selera foto
3
Następnie dodajemy miód i sok z cytryny. Miksujemy blenderem na krem, dodajemy śmietanę, a na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy trochę wody i zagotowujemy.

Podajemy z chrupiącym boczkiem albo grzankami
Krok 3 - zupa krem z selera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 09.02.2015 12:26
jaka fajna zupka
wwwiolka 09.02.2015 11:55
Bardzo fajny przepis.
dollce 09.02.2015 09:27
Moje smaki
Malinka 08.02.2015 21:49
Na pewno wyśmienita!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak