Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • oliwa

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • bulion warzywny

    1 litr
  • bazylia świeża

    1/2 szklanki
  • pomidory suszone Smak

    2-3 szt
  • cukier

  • jogurt naturalny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Paprykę czerwoną i chili rozcinamy, usuwamy pestki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy (2 ząbki mogą zostać w łupinach).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek, posypujemy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Między warzywa dajemy kilka listków bazylii i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość zalewamy rosołem/bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Bazylię drobno siekamy dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Jeśli chcemy otrzymać zupę krem należy ją zmiksować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ONY_za_kare

07.01.2015 11:12
super zupka

Grazyna0211

05.01.2015 14:31
świetna zupa

IZABELA29

05.01.2015 09:04
warto zrobic choć raz

aisoglam

04.01.2015 22:35
Smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat