Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonych buraków

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu.

Składniki:

Składniki:

buraki czerwone 500 gramów
jabłko kwaśne 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
woda 1,5 litra
śmietana słodka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych buraków

Buraczki oczyszczamy, każdy owijamy w folię aluminiową i zapiekamy 90 minut w 180°C.

Obieramy, kroimy w kostkę.

Jabłko zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli, łyżkę majeranku i zagotowujemy. Płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans, studzimy i blendujemy.

Zupę przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ze słodką śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak