Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonych bakłażanów

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt (duże)
marchew 1 szt (duża)
pietruszka 1 szt
pomidory 300 g
cebule 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
cytryna 1 szt
papryczka chili 1 szt
oliwa 125 ml
jogurt naturalny 200 ml
bulion drobiowy 1,5 l
kumin
natka pietruszki
posiekane listki tymianku
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych bakłażanów

Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.01.2016 09:49
jestem ciekawa tej zupki :)
foczka-ks 20.10.2015 20:26
zupka apetyczna
wedith1 01.10.2015 18:57
Z bakłażana zupki nie jadłam. Smacznie wygląda :)
Ola1young 01.10.2015 15:45
apetyczna zupa :)
mysza75 01.10.2015 14:52
jaka pyszna zupka i fajny kolorek
Saga123 01.10.2015 13:48
musi być pyszny :)
Anna169Hosz 01.10.2015 12:45
Cudny kolorek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak