Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej papryki, DS XXII, odc. 33
Zupa krem z pieczonej papryki ma głęboki smak i aksamitną konsystencję. Pięknie pachnie dzięki suszonym ziołom. Podajemy ją z kleksem gęstej śmietany i grzankami pachnącymi czosnkiem.
Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki?
Umytą paprykę w całości układamy na blaszce, polewamy olejem rzepakowym i solimy i doprawiamy Papryką wędzoną Prymat. Paprykę pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i wyciągamy gniazdo nasienne. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i przesmażamy. Doprawiamy Oregano Prymat. Dodajemy paprykę, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 30-40 minut.
Ugotowaną zupę blendujemy, odstawiamy na bok. Suchą patelnię nacieramy ząbkiem czosnku, tak żeby aromat uwolnił się w trakcie smażenia. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i podsmażamy grzanki. Na patelni doprawiamy grzanki Bazylią Prymat. Szczypiorek siekamy.
Gotową zupę podajemy z grzankami, szczypiorkiem i kleksem śmietany.