Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z pieczonej dyni z pokrzywą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 kg
wywar warzywny 0,5 litra
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pokrzywa wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z pieczonej dyni z pokrzywą

Kroki postępowania

1
Dynię przekroić, wyciągnąć środek z nasionami.
Odciąć kawałek, natrzeć go oliwą i solą. Ułożyć na blasze skórką do góry.
Krok 1 - zupa krem z pieczonej dyni z pokrzywą foto
2
Piec około 30-45 minut w 200 stopniach. Czas zależy od gatunku i wielkości. Łyżką wydrążyć miąższ do samej skórki.
Krok 2 - zupa krem z pieczonej dyni z pokrzywą foto
3
Miąższ zmiksować blenderem z wywarem warzywnym na gładko i wlać do garnka. Dodać pokrzywę i zagotować mieszając. Doprawić pieprzem.
Gotowe, smacznego.
Krok 3 - zupa krem z pieczonej dyni z pokrzywą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 29.09.2014 18:36
choć dyni nie lubię skusiłabym się spróbowac;)
Sroczka 29.09.2014 16:09
Fajna ta zupka, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak