Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej dyni z curry

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jesień to sezon na dynię. Zachęcam do korzystania z warzyw sezonowych. 

Składniki:

Składniki:

bulion warzywny 750 mililitrów
dynia 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 6 ząbków
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
chilli 1 szczypta
słonecznik ziarna 1 łyżka
chleb 3 kromki
jogurt naturalny 2 łyżki
natka pietruszki pół pęczka
sól 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni z curry

Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (jeżeli używamy dyni hokkaido, jej nie trzeba obierać), dodajemy do niej nieobrane ząbki czosnku, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

Kiedy dynia się piecze, kroimy chleb w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy.

Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem.

Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, poszatkowaną natkę, grzanki i słonecznik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak