Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej dyni

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzień wcześniej upiekłem dynię z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.

Składniki:

Składniki:

dynia piżmowa 1,5 kilograma
marchew 2 sztuki
czosnek 1 główka
oliwa 50 mililitrów
mleko kokosowe 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni

Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, pieczemy około 35-40 minut.

Marchewki kroimy, czosnek wyciskamy z łupin, miąższ dyni oddzielamy od skórki, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), miksujemy na gładko.

Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy mleczko kokosowe podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą.

Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak