Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Potrzebne składniki:
-
marchewka
1 kilogram -
ziemniaki
3 sztuki -
groszek konserwowy
1 puszka -
cebula
1 sztuka -
olej rzepakowy
2 duże łyż. -
masło
1 duża łyż. -
bulion
0.5 litra -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
imbir
1.5 cm -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0.5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
śmietana 30-pocentowa
100 ml -
natka pietruszki
3 gałązki -
grzanki
3 kromek
Sposób przygotowania
Rozgrzać olej z dodatkiem masła, dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia.
Do zeszklonej cebuli dodać obrane, opłukane i pokrojone warzywa oraz kawałeczek imbiru.
Smażyć kilka minut, następnie zalać rosołem tak by warzywa były zakryte i gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu przez ok 20 min.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy (u mnie groszek z marchewką), całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gorący krem rozlać na talerze, następnie dodać grzanki i udekorować śmietaną i natką pietruszki.
Zupa smakuje równie dobrze podana z groszkiem ptysiowym.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się