Zupa krem z liści kalafiora

Zupa krem z liści kalafiora

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przy wykorzystywaniu kulinarnym kalafiora, głąb, oraz listki spod jego róży wyrzucamy. Tymczasem, przy właściwym wykorzystaniu, otrzymujemy z nich fantastyczną zupę krem! Dobrze przyprawiona, z dodatkiem jajka, ma piękny wiosenny kolor i zaserwowana moim znajomym, została "pochłonięta"!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • liście kalafiora

    1 sztuka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • jajka duże

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • wrzątek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście (z jednego kalafiora) płuczemy i szatkujemy. Razem z pokrojonym w drobną kostkę, głąbem, podsmażamy na oleju, wlewamy 100 ml wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

Wlewamy wrzątek, do objętości 1,2 litra, dodajemy sól, tymianek, gotujemy przez 10 minut. Studzimy, blendujemy na gładko.

Ponownie stawiamy na palnik, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu (nie zagotowujemy) przez 15 minut.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

R'n'G Kitchen
Dodatkowo głąb kalafiora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat