Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z liści kalafiora

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przy wykorzystywaniu kulinarnym kalafiora, głąb, oraz listki spod jego róży wyrzucamy. Tymczasem, przy właściwym wykorzystaniu, otrzymujemy z nich fantastyczną zupę krem! Dobrze przyprawiona, z dodatkiem jajka, ma piękny wiosenny kolor i zaserwowana moim znajomym, została "pochłonięta"!

Składniki:

Składniki:

liście kalafiora 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
śmietana 18% 100 mililitrów
jajka duże 4 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
wrzątek

Porada

Dodatkowo głąb kalafiora.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z liści kalafiora

Liście (z jednego kalafiora) płuczemy i szatkujemy. Razem z pokrojonym w drobną kostkę, głąbem, podsmażamy na oleju, wlewamy 100 ml wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

Wlewamy wrzątek, do objętości 1,2 litra, dodajemy sól, tymianek, gotujemy przez 10 minut. Studzimy, blendujemy na gładko.

Ponownie stawiamy na palnik, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu (nie zagotowujemy) przez 15 minut.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak