Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa krem z leczo

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę.

Składniki:

Składniki:

cukinia
400 gramów
kabaczek
400 gramów
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
pieczarki
250 gramów
fasolka szparagowa
250 gramów
parówki
250 gramów
marchew
1 sztuka
pomidory
500 gramów
koncentrat pomidorowy
190 gramów
olej rzepakowy
5 łyżki
ząbki czosnku
3 sztuki
tabasco
4 krople
bulion warzywny
400 mililitrów
ziemniaki
4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z leczo

Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3 cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki.

Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego.

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak