Zupa krem z leczo

Zupa krem z leczo

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    400 gramów
  • kabaczek

    400 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • pieczarki

    250 gramów
  • fasolka szparagowa

    250 gramów
  • parówki

    250 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pomidory

    500 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • olej rzepakowy

    5 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • tabasco

    4 krople
  • bulion warzywny

    400 mililitrów
  • ziemniaki

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3 cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki.

Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego.

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat