Zupa krem z kukurydzy i nachos

Zupa krem z kukurydzy i nachos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza-ziarna

    900 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • papryczka chili

    1-2 szt
  • ser cheddar

    80 g
  • chipsy

    150 z tortilli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* w sezonie używamy kukurydzę świeżą, poza sezonem mrożoną.

Ziarna mrożonej kukurydzy rozmrozić. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek i kawałek papryczki chili (dałam 1/3 papryczki). Smażyć kolejną minutę. Dodać łyżkę mąki kukurydzianej, wymieszać, po chwili wsypać ziarna kukurydzy. Smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Gotować przez 10 minut.

W między czasie przygotować nachos: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać chipsy, całość posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Zupę zdjąć z ognia długo miksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo przetrzeć dokładnie przez sito, aby pozbyć się łusek z kukurydzy. Wstawić z powrotem na palnik i zagotować.

Krem przelać do miseczek. Na wierzch ułożyć nachos oraz kilka plasterków świeżej papryczki chili.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

01.02.2014 17:39
wspaniała zupka

SylwiaMagdaSabin

26.01.2014 23:43
Ślinka cieknie.

aniagdz

26.01.2014 22:24
ojj uwielbiam:)

Monika-twin

26.01.2014 22:17
superowa zupka

Milka100

26.01.2014 21:56
apetyczna zupa

Magda24

26.01.2014 21:40
wyglada zachęcająco

Monika58

26.01.2014 21:37
wygląda apetycznie

idealme

26.01.2014 21:30
koniecznie muszę taką zupę zrobić!

Ania84

26.01.2014 21:09
piękne kolorki i cudnie podana zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat