Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kukurydzy i nachos
Ziarna mrożonej kukurydzy rozmrozić. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek i kawałek papryczki chili (dałam 1/3 papryczki). Smażyć kolejną minutę. Dodać łyżkę mąki kukurydzianej, wymieszać, po chwili wsypać ziarna kukurydzy. Smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Gotować przez 10 minut.
W między czasie przygotować nachos: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać chipsy, całość posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5-10 minut, aż ser się roztopi.
Zupę zdjąć z ognia długo miksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo przetrzeć dokładnie przez sito, aby pozbyć się łusek z kukurydzy. Wstawić z powrotem na palnik i zagotować.
Krem przelać do miseczek. Na wierzch ułożyć nachos oraz kilka plasterków świeżej papryczki chili.
Smacznego!