Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kukurydzy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kukurydza konserwowa 320 g (bez zalewy)
cebula biała 2 szt.
ząbek czosnku
bulion 0,5 l (drobiowy lub warzywny)
Kurkuma mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
parmezan starty 3 łyżki
śmietana gęsta 4 łyżki
sól i pieprz
masło 1 łyżka
olej kokosowy 1 łyżka
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kukurydzy

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę z krem z kukurydzy z dodatkiem mielonego imbiru, kurkumy i parmezanu. Zupa świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika, ale dodatki możemy dobrać wedle upodobań - dobrze sprawdzą się także pestki dyni lub groszek ptysiowy. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy oraz masło i szklimy na nich pokrojone w kostkę cebule.
Krok 1 - Zupa krem z kukurydzy foto
2
Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziarna kukurydzy i chwilę razem smażymy.
Krok 2 - Zupa krem z kukurydzy foto
3
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy śmietanę, parmezan, imbir oraz kurkumę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem, doprowadzamy go do wrzenia, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, pamiętając o mieszaniu.

Gotową zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Zupa krem z kukurydzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 23.11.2015 16:14
musi być pyszna
Benita 23.11.2015 13:34
fajna zupka
Malinka 23.11.2015 12:38
Bardzo mi smakuje, jadłam, więc wiem, że pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak