Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kapusty, DS XXI odc. 18
Cały sekret tkwi w dodatkach – zupa krem z kapusty ugotowana na bulionie warzywnym zachwyca swoim smakiem dzięki suszonej natce pietruszki, która uwalnia swój aromat podczas gotowania. Do tego intensywny pieprz mielony oraz cząber nadający zupie unikalnego charakteru. Zasmażka z dodatkiem mleka pięknie zagęszcza krem, a lekko rumiany boczek wprowadza chrupiący element do całego dania. Całość zwieńczają listki botwiny.
Jak przygotować zupę krem z kapusty?
Selera naciowego, cebulę, marchewkę i kapustę kroimy. W garnku z rozgrzanym olejem smażymy cebulę, selera i marchewkę. Po chwili dorzucamy kapustę, solimy i doprawiamy Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dolewamy bulion warzywny i dodajemy Natkę pietruszki suszoną Prymat. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy zupę około 20 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3-4 minuty, w międzyczasie mieszając. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy, aby powstała gładka, jednolita masa.
Gotową zupę blendujemy w garnku. Do gotującej się na małej mocy palnika zupy dodajemy zasmażkę, Cząber suszony Prymat i mieszamy.
Boczek z beczki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z obu stron, aż będzie chrupiący. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem na wierzchu.