Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa krem z kapusty, DS XXI odc. 18

3.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa krem z kapusty to pyszne, rozgrzewające danie, którego łagodny smak został przełamany aromatycznymi przyprawami. To idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad, który pozostanie w Waszej pamięci na długo. 

Składniki:

bulion warzywny
1 litr
seler naciowy
2 łodygi
kapusta
1/2 średniej główki
słodka cebula
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
masło 82%
50 gramów
mąka pszenna
3 łyżki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
mleko
200 mililitrów
boczek z beczki JBB
200 gramów
Cząber suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżka
olej
do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kapusty, DS XXI odc. 18

Cały sekret tkwi w dodatkach – zupa krem z kapusty ugotowana na bulionie warzywnym zachwyca swoim smakiem dzięki suszonej natce pietruszki, która uwalnia swój aromat podczas gotowania. Do tego intensywny pieprz mielony oraz cząber nadający zupie unikalnego charakteru. Zasmażka z dodatkiem mleka pięknie zagęszcza krem, a lekko rumiany boczek wprowadza chrupiący element do całego dania. Całość zwieńczają listki botwiny.

Jak przygotować zupę krem z kapusty?

1

Selera naciowego, cebulę, marchewkę i kapustę kroimy. W garnku z rozgrzanym olejem smażymy cebulę, selera i marchewkę. Po chwili dorzucamy kapustę, solimy i doprawiamy Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dolewamy bulion warzywny i dodajemy Natkę pietruszki suszoną Prymat. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy zupę około 20 minut. 

2

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3-4 minuty, w międzyczasie mieszając. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy, aby powstała gładka, jednolita masa. 

3

Gotową zupę blendujemy w garnku. Do gotującej się na małej mocy palnika zupy dodajemy zasmażkę, Cząber suszony Prymat i mieszamy. 

4

Boczek z beczki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z obu stron, aż będzie chrupiący. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem na wierzchu.

Lubicie tak rozgrzewające propozycje? Zupa krem z kapusty to tylko jedno z wielu dań, które możecie przygotować. Wejdźcie w PRZEPISY Z PROGRAMU, aby odkryć kolejne smakowite potrawy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak