Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa krem:
-
rosół drobiowy
1.2 litra -
kalafior
0.5 sztuki -
ziemniaki
3 sztuki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
olej
2 duże łyż. -
śmietana
0.5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z kalafiora
Cebulę i czosnek obrać, na patelnię wlać olej i podgrzać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki, włożyć na patelnię i smażyć.
W tym czasie obrać ziemniaki, umyć je i pokroić w niewielką kostkę, doda do cebuli i smażyć ok. 5 minut.
Do garnka wlać rosół, dodać ziemniaki z cebulą i gotować. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki, dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw.
Zupę zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i u mnie obowiązkowo gałką muszkatołową, a następnie zblendować i podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Komentarze (3)