Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, gęsta zupa do której przygotowania możemy wykorzystać wywar warzywny, kostkę rosołową lub tak jak ja, rosół z dnia poprzedniego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa krem:

  • rosół drobiowy

    1.2 litra
  • kalafior

    0.5 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 duże łyż.
  • śmietana

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z kalafiora

Cebulę i czosnek obrać, na patelnię wlać olej i podgrzać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki, włożyć na patelnię i smażyć.

W tym czasie obrać ziemniaki, umyć je i pokroić w niewielką kostkę, doda do cebuli i smażyć ok. 5 minut.

Do garnka wlać rosół, dodać ziemniaki z cebulą i gotować. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki, dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw.

Zupę zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i u mnie obowiązkowo gałką muszkatołową, a następnie zblendować i podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Basiliana 30.01.2019 15:52
Pomysłowy sposób na przygotowanie zupy kalafiorowej. W takiej wersji jeszcze jej nie jadłam.
ben-ka 30.01.2019 17:20
Polecam, to jest pyszna zupka !
bietka 30.01.2019 10:30
Taka zupka jest bardzo smaczna : )
ben-ka 30.01.2019 13:19
Smaczna, a do tego bardzo syta :) można ją jeść bez dodatków.
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 08:57
Bardzo apetyczna i smakowita zupka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat