Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
1 szt -
oliwa
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
masło
4 łyżki -
cebula
1 szt -
pasta curry
2 łyżki (czerwona) -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
bulion warzywny
300 ml -
mleko kokosowe
200 ml -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka -
ząbki czosnku
3 szt -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
miód płynny
1 łyżka -
pestki dyni
1 garść -
natka kolendry
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ z dyni i zalewamy warzywnym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10 minut po czym dodajemy miód i mleko kokosowe. Ponownie zagotowujmy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i pieprzem kolorowym oraz solą.
Gorącą zupę podajemy udekorowaną pestkami dymi, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i polaną mlekiem kokosowym.
Komentarze (2)