Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • pasta curry

    2 łyżki (czerwona)
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    300 ml
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • miód płynny

    1 łyżka
  • pestki dyni

    1 garść
  • natka kolendry

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Dynie kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i smarujemy oliwą. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wstawiamy kawałki dyni i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Studzimy i usuwamy skórę, pozostawiać tylko miąższ dyni.

W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ z dyni i zalewamy warzywnym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10 minut po czym dodajemy miód i mleko kokosowe. Ponownie zagotowujmy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i pieprzem kolorowym oraz solą.

Gorącą zupę podajemy udekorowaną pestkami dymi, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i polaną mlekiem kokosowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 31.10.2017 18:22
Pięknie podana!
Jagódka17
Jagódka17 31.10.2017 13:33
Pysznie i pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat