Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
1/4 szt -
marchew
1 szt -
czosnek
2 ząbki -
masło
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
mleko kokosowe
200 ml -
sok pomarańczowy
100 ml -
pasta Sambal Oelek
1 łyżeczka -
prażone peski dyni
2 łyżki -
kolendra
do smaku -
kardamon
do smaku -
sól
do smaku -
wino białe wytrawne
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą Roberta Sowy
Obraną i oczyszczoną dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać 400 ml bulionu, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Komentarze (8)