Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1/4 szt
  • marchew

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • sok pomarańczowy

    100 ml
  • pasta Sambal Oelek

    1 łyżeczka
  • prażone peski dyni

    2 łyżki
  • kolendra

    do smaku
  • kardamon

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Obraną i oczyszczoną dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać 400 ml bulionu, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 26.12.2013 21:31
Jak można uzyskać, tak piękne czarne zdobienie na zupie?
Bogumiła 26.01.2013 14:29
super wygląda
Megi 13.12.2012 09:16
idealna zupa na zimę, rozgrzewa:)
Megi 13.12.2012 09:16
wygląda pysznie:)
Joanna108 28.11.2012 14:02
zupa dyniowa - moja absolutna faworytka wśród zup, a tu dodatkowo z pysznymi dodatkami!
Mysiunia 26.11.2012 22:07
pięknie podana :)
artur7 26.11.2012 16:18
pysznue
Lemon 26.11.2012 16:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat