Zupa krem z dyni z imbirem

Zupa krem z dyni z imbirem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • dynia

    1,2 kg
  • cebula

    1 szt
  • bulion warzywny

    600-800 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • imbir starty

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • grzanki

    1 garść
  • śmietanka

    do smaku
  • pestki dyni

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę smażymy. Gdy cebula się zeszkli do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po minucie dodajemy połowę (300ml) bulionu i dusimy do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać. Zawartość garnka miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Całość doprawiamy imbirem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami, śmietanką i pestkami z dyni.
Kulinarna Ja
Polecam użyć dynię Hokkaido, jest bardziej mączna. Jeśli zupa jest gęsta, dodać bulion.By przygotować grzanki wystarczy na patelni roztopić łyżkę masła, na której usmażymy 2 kromki wczorajszego chleba pokrojone w kostkę, aż uzyskamy złocisty kolor

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.04.2017 12:55
ciekawy przepis
Kulinarna Ja 22.12.2014 08:16
Jest przepyszna, polecam!
Niki22 05.12.2014 23:29
wygląda smakowicie :)
IKrakowianka 05.12.2014 21:17
świetna zupa
smakowita 05.12.2014 20:22
z pewnością przepyszna zupka
Katarzyna59 05.12.2014 19:56
pychotka!!!!
IwonaDD 05.12.2014 14:45
wspaniała zupka
erym 05.12.2014 14:44
z imbirem jeszcze nie laczylam dyni, czas sprobowac!
Grazyna0211 05.12.2014 14:42
smaczna zupa
gosia56 05.12.2014 14:12
zawsze tak robię to moje ulubione smaki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat