Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z dyni z boczkiem wędzonym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 1,5 l.
dynia 1,5 kg.
cebula 1 szt.
boczek wędzony 10-15 dkg.
śmietana 30% 1/2 szkl.
sól do smaku
szczypiorek usiekany

Porada

Można wzbogacić smak limonką oraz miodem .

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z dyni z boczkiem wędzonym

Najlepiej tę zupę przyrządzić jeśli zostanie nam rosół z poprzedniego dnia , można także ugotować na kostce rosołowej . Dynię obrać , umyć i pokroić w średnią kostkę , cebulę obrać i drobno posiekać . Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie wysmażyć na rozgrzanej patelni , jak się wysmaży zdjąć boczek i odłożyć a wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić . W garnku zagotować rosół , po zagotowaniu się dodać zeszkloną cebulę ale bez tłuszczu , tłuszcz zostawić i podsmażyć na nim pokrojoną dynię . Po podsmażeniu dodać do rosołu wraz z tłuszczem i gotować ok. 20 min. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładki krem wraz ze śmietaną , doprawić do smaku solą jeśli trzeba . Nalewać na talerze lub do kokilek posypać siekanym szczypiorkiem i dodać plastry boczku . Smacznego .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 17.11.2015 10:25
fajna zupka
adelajda 16.11.2015 15:07
Super zupka :)
Maridka19 16.11.2015 14:00
Pyszna zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak