Zupa-krem z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    800 gram
  • cebula

    1/2 szt
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • ryż

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy

    1/3 szklanki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • sezam czarny

    do dekoracji
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa-krem z dyni foto
-Obraną dynię pokroić w kostkę , cebulę i czosnek posiekać.
-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i dusić ok.3 min.
Krok 2 - Zupa-krem z dyni foto
-Dodać pokrojoną dynię i mieszając dusić kolejne kilka minut.
Krok 3 - Zupa-krem z dyni foto
Podgrzać ugotowany wcześniej bulion warzywny
Krok 4 - Zupa-krem z dyni foto
- Do podsmażonych warzyw wlać przecedzony bulion,
Krok 5 - Zupa-krem z dyni foto
.....wsypać ryż , przyprawy i gotować ok.15 min /do miękkości dyni/.
Krok 6 - Zupa-krem z dyni foto

Zupę zdjąć z ognia , lekko przestudzić i zmiksować na gładki jednolity krem.
Krok 7 - Zupa-krem z dyni foto
Dodać sok z pomarańczy, ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 8 - Zupa-krem z dyni foto
Gotową zupę przelać do miseczek,ozdobić kleksem gęstej śmietany, posypać startym parmezanem i nasionami czarnego sezamu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat