Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z dyni

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej słonecznikowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
dyni 2 kg
ziemniaki gotowane w mundurkach 0,5 kg
marchewka 2 szt
seler 0,5 szt
pietruszka korzeń 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 5 g
curry 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
mleczko kokosowe 1 op
bulion drobiowy 1 litr
pestki dyni 1 op
jogurt grecki 180 g
papryka czerwona 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni

Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, żeby skórka dobrze odchodziła. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy w kostkę nie musi być drobno, ponieważ będziemy używać blendera. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej słonecznikowy i dodajemy masło. Na początek żeby zupa miała pyszny aromat dodajemy cebulę i czosnek. Jak się delikatnie podsmaży ( ale nie przesadzamy, żeby czosnek nie zgorzkniał) dodajemy resztę warzyw. Wszystko mieszamy dusimy około 5 minut i podlewamy bulionem. Paprykę obieramy ze skóry i wrzucamy do garnka z warzywami. Gotujemy wszystko do miękkości. Przyprawiamy świeżym imbirem, curry solą i pieprzem cayenne. Jak warzywa będą miękkie podlewamy mleczkiem kokosowym i miksujemy blenderem. Zupę krem podajemy w głębokim talerzu z łyżką jogurtu i pestkami dyni. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 26.10.2013 20:14
smaczna taka
Ania321 25.10.2013 08:59
wygląda bardzo apetycznie :)
Ania84 24.10.2013 20:02
Smakowita, słońce na talerzu na jesienne dni :)
Megg 24.10.2013 19:02
super smaczna zupka
nutellla 24.10.2013 18:23
zdrowy i lekki
Konczi 24.10.2013 17:54
na czasie kremik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak